Alvor |
u får jag säkert en massa ovänner, men må så vara, i så fall. Det finns i alla fall ingen som kan säga att jag inte har provat alternativen. Jag är nämligen köttätare, och jag hävdar med bestämdhet att jag främst är det av miljö- och hälsoskäl. (Jag är alltså inte en obetänksam människa som bara tänker mer på min egen mättnad än på naturens väl.) 2005-2006 var jag vegetarian och på gränsen till vegan, så till vida att jag aldrig hade ägg- och mjölkprodukter hemma. Om jag blev bjuden på något som innehöll mjölkprodukter och/eller ägg, fick det väl slinka ned, men hemma åt jag inget animaliskt. Denna askes kom sig av att jag ville visa mig solidarisk med kvinnan jag levde med då samt av att jag ville se om det var så som hon sa, nämligen att det för människan i kostväg inte finns något så optimalt som en vegetarisk kost, eftersom den håller alla sjukdomar borta.
et kan hända att det finns de människor som faktiskt mår bättre av att utesluta animalier ur sin kost än att inkludera dem i den, men jag råkar vara en som inte mår bra av att inte äta kött. Det kan säkert finnas goda etiska skäl till att inte äta kött, men för min del finns det i alla fall inga hälsomässiga. Jag anser dessutom att jag är till större belastning för ekosystemet som sjuk än som frisk, så jag håller mig numera till en strikt köttbaserad kost. Sedan kan jag väl också tycka att de eventuellt relevanta etiska skälen mot köttätande är lite dåligt underbyggda. Även om man avstår från att döda djur för att få kött till mat måste man ju äta någonting, och den maten måste ju komma från någonstans. Om den maten då inte är baserad på animalier, så måste den ju i stället vara baserad på vegetabilier. Vegetabilier måste växa någonstans. De kan inte växa lite var som helst, utan bara på jord avsatt för odling. Och när man avsätter jord för odling, blir de djur som dittills har bott där bostadslösa, och så dör de. Även djur som människan av hävd inte brukar äta, kan gå detta öde till mötes, bara för att människan ska få grödor att stilla sin hunger med. De som avstår från att äta kött, kanske för att de inte vill att djur ska dö för att de ska kunna äta sig mätta, har alltså ändå genom sin konsumtion av grödor djurdöd på sitt samvete. Inför denna nollsummespelsmässiga sanning väljer jag själv att luta mig mot hälsoargumentet, eftersom jag inte anser att det etiska argumentet håller tätt. © Linus Ganman, |