Luxemburg
 

Belgien
Cypern
Danmark
Egypten
England
Estland
Finland
Frankrike
Georgien
Israel
Italien
Lettland
Litauen
Luxemburg
Nederländerna
Norge
Polen
Ryssland
Spanien
Sverige
Tjeckien
Turkiet
Tyskland
Ukraina

Startsida

F

ör dem som bor i Vallonien, Rheinland-Pfalz eller Lorraine kanske en tur till Luxemburg är lika märkvärdig som en tur till Ikea i Birsta är för en öѕtеrѕundsbo. Som dåvarande öѕtеrѕundsbo tyckte jag själv dock att mitt besök i Luxemburg den 8 juli 1995 var minst lika märkvärdigt som ett besök på Grönlands nordligaste udde. Eller Månen. Luxemburg är till ytan mindre än Blekinge, så det är inte konstigt om man missar det på sin väg genom Europa, och därför tyckte jag att det var märkvärdigt att ändå ha möjlighet att stanna till här.

J

ag kom till Luxemburg med tåg från Prag i sällskap med några musiker. När vi kom ut på perrongen blev vi emottagna av staden Luxemburgs borgmästare, som höll ett ganska långt anförande om landet Luxemburgs litenhet och anledningen därtill. Sedan höll vi själva en konsert på perrongen.

A

tt korsa en landgräns kan vara ett sätt att få en ny värld öppnad för sig - en ny värld med nya möjligheter. Att åka till Luxemburg var för mig ett sätt att få en möjlighet att bli ren. Fyra nätter i samma tågkupé - i varma juli dessutom - hade gjort mig rätt ofräsch. Saken blev inte bättre av att jag delade kupé med tre andra män i exakt samma situation. I Luxemburg begav jag mig till badinrättningen Piscine Olympique och fick tvätta av mig ordentligt. Badmössa var obligatorisk och delades ut vid entrén. Ovanifrån såg långbassängen ut som ett hav proppfullt av gula och vita knappnålar. Det var stekande sol den här dagen, så det var en fröjd för kroppen att nybadad få ligga på badinrättningens uteplats.

J

ag hade turen att träffa en jämnårig kvinna som guidade mig runt i huvudstaden. Även om Luxemburg är litet, kan man ju säkert gå vilse där, och det tyckte jag var onödigt, eftersom jag bara skulle vara där över dagen. Min nyfunna bekant pratade franska till vardags, men kunde också demonstrera hur luxemburgiska låter. Den flerspråkighet som säkert många i landet besitter är i alla fall långt mer speciell än den middag jag åt den här dagen. Det blev spaghetti med köttfärssås.

© Linus Ganman,