Cypern
 

Belgien
Cypern
Danmark
Egypten
England
Estland
Finland
Frankrike
Georgien
Israel
Italien
Lettland
Litauen
Luxemburg
Nederländerna
Norge
Polen
Ryssland
Spanien
Sverige
Tjeckien
Turkiet
Tyskland
Ukraina

Startsida

U

nder åren 1998 och 1999 arbetade jag som servitör i Harstad i Norge. Visserligen har jag upplevt bistrare vintrar än där, men när vintern väl kom, var det inte utan att jag längtade bort lite ibland. En arbetskamrat tipsade mig om att man kunde försöka att söka jobb via resebyråerna. Han påstod att det ute på semesterresemålen inte bara behövdes guider, utan även kockar och servitörer. Så kom det sig att jag anmälde mig till Vingresors åttaveckorskurs i reseledarskap på Cypern.

J

ag landade på Cypern den 29 oktober 1999. Det var alldeles i slutet av turistsäsongen, och jag skulle bo i Ayia Napa. Så sent som i augusti samma år hade en 16-årig flicka utsatts för övergrepp på ett hotellrum på samma ort, så människor i min omgivning såg med viss skepsis på mitt val av studieort. Andra kvällen på ön gick jag på puben Tut og Kjør i Ayia Napa City. När jag mitt i natten kom ut därifrån var gatan full av folk som vinglade mot varann i trängseln. Stundom hördes ljud av glas som krossades. I ett gathörn satt en man och sålde musslor. Och på ett ställe mitt i gatan, och mitt bland alla framrusande människor, satt en man och tatuerade en annan man på armen. Vad fan är det här för jävla ställe? tänkte jag.

M

ed ens var dock turistsäsongen slut. De värsta horderna av alkoholtörstiga ungdomar lämnade ön redan följande dag. Vi åkte ut på havet med kusten utanför den öde staden Famagusta som mål, men nådde aldrig dit på grund av för höga vågor. Jag kom i land röd som en kräfta. Brännan gick dock ner, och mot slutet av kursen fick jag till och med diplom för klassens mest originella solbränna. Jag var kritvit.

E

n dag for vi till Troodosbergen. Det var rätt kyligt redan, så hösten hade väl kommit. Vår guide berättade att det på bergen om vintrarna är nationella mästerskap i skidåkning. Han sa också att det inte är osannolikt att de som tävlar samma dag kan åka till kusten och bada. Fastän ön Cypern är bara lite mindre än Östergötland, kan den alltså bjuda på så skiftande klimat på en och samma dag. Under samma utflykt stannade vi till vid en fabrik där de tillverkar Commandaria, världens äldsta vinsort. Det luktade som Marmite och smakade som russin. Jag nöjde mig med att gurgla och spotta.

   
Ayia Napa

J

ag har aldrig varit på Cyperns turkiska sida, men kan gott rekommendera dess grekiska för den som vill fira en trevlig och omväxlande semester. Det finns kulturella begivenheter att ta del av, man kan supa sig redlös ganska billigt om man känner för det, det finns vackra stränder för den som vill steka sig i solen och det finns bra och god mat. En av mitt livs godaste portioner sushi åt jag just på Cypern. Dock måste man akta sig i trafiken. Ön har vänstertrafik med högerregel. Tänk på det inte minst om du kör in i en cypriotisk rondell!

© Linus Ganman,