Eftermiddag
i köket

Surströmming
Varav hjärtat är fullt...
Mamma byter jobb
Som man är klädd...
Mamma på jobbet
Antingen eller
Var är äppelmoset?
Humor
Mamma vill åka hiss
Om skor kunde tala
Mamma arbetar
Eftermiddag i köket
You say to-MAH-to
Den enes golv...
Sportspegeln
Äldreboendet, år 2039
Fadern talar
Språka på turkiska

Startsida

När jag hade sagt upp mig från mitt jobb som servitör, visste jag inte vad jag skulle ta mig till, så jag tydde mig till den reservlösning som aldrig sviker ett oföräldralöst barn: Moderskänslor.

Bild

Jag flyttade hem till mamma igen. Det blev en sejour på fem år den gången, och mamma och jag levde väldigt tätt ihop och delade skratt, tårar och hemligheter.

Bild

Min bror befann sig redan då betydligt längre upp på karriärstegen. Han skulle aldrig kunna tänka sig att flytta hem till mamma igen. Men så går han ju miste om vad som händer i den sammanhållande delen av familjen (som till exempel det som gör telefonräkningen skrattretande), och det enda han oftast drar som slutsats när han av den anledningen intet förstår är just den slutsats han också kommer till i slutet av den här episoden.

Bild

Mamma har ett Seinfeld-kök. När man kommer in i hennes lägenhet, kommer man in i köket direkt. Sitter man i köket får man vara beredd på besök. Brorsan kommer och går som han vill, naturligtvis.

Bild

Där har ni scenen för denna episod, där mamma och jag sitter och inte gör någonting. Ja, och jag är ju som jag är, men min mamma är en alldeles speciell person.

Bild

Hon har uppfostrat två söner och ställt dem, alltså mig och min bror, inför en del regler som de har måst förhålla sig till. Nu är både jag och min bror såpass vuxna att mor inte längre förmår bestämma lika mycket över oss som förut, men ingen av oss kan ju glömma vad mamma en gång har sagt.

Bild

”Man ska i allmänhet inte släppa väder om andra är i närheten, och i synnerhet inte vid matbordet.” ”Man ska inte prata timvis i telefon.” Och så vidare.

Bild

Till saken hör emellertid att min mamma har väldigt lätt till skratt. Och om hon är på rätt humör, skrattar hon tills hon storknar.

Bild

Framför allt skrattar hon om hon någon gång, till äventyrs, bryter mot någon av de regler som hon har sagt åt mig och min bror att följa.

Bild

När den här tilldragelsen utspelade sig, hade mamma specificerad telefonräkning. Man kunde se i detalj vilka samtal som hade ringts. De enda samtal som var över en timme långa hade alla gått till mammas bästa väninna.

Bild

© Linus Ganman,